Cultura i Espectacles

Crítica pallassos

No ens equivocàvem

Jordi Jané

Germans Poltrona & Doctor Soler

Festival Rambleros.

La Carpa, 20 de març.

Es van presentar artísticament el 1978. Eren art i part del formidable moviment artístic i social que va sacsejar Catalunya i que, vist des d'avui, bé podríem anomenar "la revolució dels 70". Jaume Mateu (Tortell) i Claret Papiol (Claret) es van reinventar una tradició de pallassos catalans que no sabem encara si ha existit mai. Van haver d'aprendre l'ofici des de zero, amb il·lusió i per vocació. Van fer forat entre un públic àvid de veure pallassos creatius i frescos, allunyats de la banalitat i la decadència de (salvant poques excepcions) els payasitos de circo que havíem hagut de suportar els de la nostra generació i els de la precedent. Se seguida se'ls va afegir com a Monsieur Loyal un autèntic totterreny, músic i showman, que s'havia desfogat entre el 76 i el 77 en aquell Tripijoc joc trip de la companyia La Tràgica. Estic parlant de Xavier Soler i Peix, el gran Doctor Soler, posteriorment conseller matrimonial a TV3 i altres guerres potser encara més interessants.

Tornar a veure junts aquest trio emblemàtic de l'escena catalana amb el mateix repertori de fa més de tres dècades confirma com a mínim dues coses. Primera: que aquesta gent va arrencar amb intuïció i talent. Segona: que el seu repertori s'aguanta fresc i punyent com el primer dia. És a dir: no s'equivocaven. Ni ells ni cap dels que en aquells setantes estàvem convençuts de la necessitat urgent de capgirar els plantejaments estètics i de gènere d'aquelles arts que alguns obtusos encara anomenen menors. Entrades com la del faquir Ras-Kat-Almalic de Claret Papiol, o la clàssica El Xèspir- magníficament portada per tots tres artistes- continuen sacsejant la sensibilitat i la intel·ligència del públic. Llàstima que Barcelona, a més de viure d'esquena al mar, també visqui d'esquena a esdeveniments únics com aquest (o no n'estigui prou informada).

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Divendres, 26 de març del 2010

Paraules clau: Claret, Pallassos, Soler

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Divendres, 26 de març del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Març

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  • A+