Cultura i Espectacles

LaCrònicateatre

Antaviana en castellà

Teresa Bruna

La part més festiva de la Fira de Teatre Infantil i Juvenil d'Igualada va engegar divendres amb l'espectacle Mostra'm, que va tenir lloc a la plaça de l'Ajuntament. Dissenyat per Jordi Juanet Boni expressament per a la celebració, va ser un mostrari a l'aire lliure de diverses tècniques de circ per professionals d'altíssim nivell que tallaven la respiració. Hi havia el Circ Delícia (dansa vertical per la façana de l'ajuntament); Jordi Gaspar (roda alemanya); Ignasi Gil (perxa xinesa), Dani de Castro (teles) i el mateix Boni. Mentre uns actuaven, els altres els observaven asseguts a unes cadires que portaven d'una banda a l'altra fent riure el públic menut.

Abans, a la inauguració oficial, el conseller Tresserras va felicitar els organitzadors per haver trobat una fórmula "raonable i ajustada", perquè "per cada euro invertit de diner públic se'n generen 4,5 i això vol dir ser extremadament eficients". La cirereta del pastís va ser l'anunci que el 3 de maig es faran públics els termes del Pla Integral de Teatre Familiar que prepara la Generalitat. Recordem que la Mostra va començar dimecres i que, fins divendres a la tarda, els espectacles i altres activitats s'oferien en recintes tancats majoritàriament per a professionals i escoles. Ahir i avui, la ciutat de l'Anoia ja ha esclatat en una festa major de les arts escèniques per a tota la família que celebra els seus 21 anys de salut amb sorpreses molt agradables, tant en espais tancats com a les seves múltiples places.

Una de les sorpreses ha estat Cuento de la Luna, de la companyia del Canadà Le Théâtre des Confettis. Esperàvem un conte d'infants amb més o menys gràcia quan descobrim una adaptació de l'Antaviana, de Pere Calders, enmig d'un relat autobiogràfic. El narrador explica la història del seu avi valencià, que va ser a la presó durant la guerra, i com va motivar el seu fill perquè no deixés mai la poesia. El noi, de gran, va emigrar al Canadà i allà va néixer Philippe Soldevila, el seu fill i autor i director de l'espectacle, que va descobrir el conte de Calders al bagul del pare. Molts dels joves que veien l'obra no coneixien la versió de Dagoll Dagom i van descobrir allà la paraula màgica. És estrany sentir-ho en castellà, però l'autor no s'atrevia amb el català i té el mèrit d'haver-ho fet i portar-ho arreu del món, amb una escenografia austera però molt imaginativa i eficient. Els intèrprets, sense ni idea de català ni de castellà, també tenen el mèrit d'haver-se après el text de memòria, inclosos fragments de La Santa Espina, aquests sí, en català. Una preciositat.

Recomanem també la companyia Nats Nus Dansa i l'espectacle Maps, ideal per introduir la dansa als espectadors del futur. És un viatge de quatre personatges que transmeten amb el cos i alguna tècnica de circ les experiències que comuniquen les diferents cultures que es van trobant. Al final, descobreixen un munt de barrets que, en posar-se'ls, els fan ballar la música del seu país. Va ser tota una festa quan els actors van passar per les files, convidant els menuts a posar-se el barret. La companyia Nats Nus té una secció dedicada als menuts des dels seus inicis i una gran experiència en la creació de coreografies entenedores i participatives per als menuts.

Una altra troballa va ser Et regalo la lluna, de Marduix, creat, interpretat i coproduït amb la companyia italiana La baracca. És l'explosió de la vida a la Terra creada per la Tenebra i la Foscor i la gelosia del Sol. Teatre d'objectes que entendreixen. L'Estaquirot Teatre també va estrenar a Igualada Els ploramiques, una filosofia innovadora sobre "el reciclatge i l'aprofitament de les energies". I us queden una trentena d'espectacles, força de gratuïts, per disfrutar-los avui tot el dia. Va, au, que els petits s'ho mereixen!

FIRA D'IGUALADA

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Diumenge, 18 d'abril del 2010

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Diumenge, 18 d'abril del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Abril

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  • A+