Cultura i Espectacles

Avui es tanca el Barcelona Poesia després d'una exitosa setmana de repartició de versos per espais insòlits de la ciutat

La poesia torna a ser necessària

Ada Castells

Ho han tornat a fer i després de deu anys ja a ningú li semblava impossible. El Barcelona Poesia ha tornat a atreure públic als espais que s'han habilitat per escoltar la veu dels poetes. Si es tractava d'estendre aquest gènere entre el públic culte, missió aconseguida. Una altra cosa és que avui vagi a les llibreries. Tot no es pot demanar. Alguns, però, com Joan Margarit, han aconseguit col·locar els seus llibres en les llistes de més venuts dels diaris. ¿És un miracle o saber connectar amb el públic? No hem d'oblidar la forta repercussió que van tenir en altres èpoques, no gaire llunyanes, els poemaris de Salvat-Papasseit, Salvador Espriu i Miquel Martí i Pol.

La nit més concorreguda va ser, naturalment, la de dissabte, que va comptar amb les actuacions d'un clàssic del festival, David Castillo, que el dirigia fins que va passar el relleu al tripartit format per Ester Xargay, Martí Sales i Eduard Escoffet. Més de dues-centes cinquanta cadires plenes d'un públic atent van convertir la jornada en especial. Castillo va actuar al barroc pati de la Casa de Convalescència, seu actual de l'Institut d'Estudis Catalans, amb un veterà dels versos, potser un dels pocs poetes que han aconseguit el mèrit de vendre llibres de poesia, Joan Margarit. Tots dos anaven acompanyats del trio de Jazz de David Mengual. El recital va ser un dels plats forts de l'edició d'enguany del Barcelona Poesia. La idea inicial del nou equip que coordina la Setmana era aplegar un dels clàssics vius de la poesia catalana, Joan Margarit, amb una de les veus més consolidades de la generació dels vuitanta. Com a nexe, el jazz. Concretament, David Mengual, que va treballar i gravar amb Margarit el disc i els concerts Paraula de jazz i que amb Castillo hi havia gravat dos discos, Deriva i Menta. Acompanyat del saxofonista Albert Cirera i el bateria Ramon Prats, el trio va sonar finíssim i modern, i es va complementar a la perfecció amb les veus greus dels dos poetes.

Va obrir foc Margarit, que va fer un repàs dels seus últims llibres, amb alguns dels versos celebrats de Joana i Casa de Misericòrdia. Entre solos i cadències dels instrumentistes, Castillo va estrenar El llibre dels mals catalans, l'obra que publicarà al juny, una divertida sàtira sobre un polític corrupte, un periodista poeta i una prostituta de l'Est, que el poeta va definir com una radiografia deformada dels temps actuals. Entre ovacions, els poemes van descriure la Barcelona dels anys del tripartit, entre el libel i la provocació. El recital es va cloure amb Margarit, Castillo i el Mengual Trio junts a l'escenari.

Dissabte a la nit l'altre gran al·licient, amb un ple absolut, era Ajo, una micropoeta gamberra vinguda directament de Madrid amb les seves ales de fada underground i els Don Simon y Telefunken, tan gamberros com ella en la seva combinació entre els hits de la programació Disney i la crítica punyent en contra de tot i més.

Abans, al mateix espai, van actuar Peru Saizprez, María Eloy-García, Max Besora i Blancallum Vidal, que van tornar a demostrar que el pati de la Virreina és un bon espai per atreure el públic de pas i no només els sospitosos habituals d'aquests actes nocturns. En aquesta ocasió, a les seves veus s'hi va sumar la gentada que passejava pel centre, també atreta per una convocatòria cultural que té força èxit a la ciutat, la Nit dels Museus.

Al cementiri del Poblenou

L'endemà, del que es tractava era d'anar al cementiri i de la millor manera. A la tarda, al del Poblenou s'hi convocaven tres asos: Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Màrius Torres, i no es tractava de treure la ouija, sinó que els van llegir els poetes Ricard Garcia, Xavier Garcia i Vinyet Panyella mentre Adrià Grandia tocava la viola de roda.

Avui encara queden els últims actes del festival. Arribarà el temps de la reflexió amb Arnau Pons i Maria Bohigas, que parlaran de la cultura catalana des dels marges, a la Biblioteca de Catalunya. I a la sala Conserves, tot un referent de la programació poètica habitual de la ciutat, Carles Hac Mor sonarà i ressonarà amb el Quintet de Fusta Misaluba.

La festa grossa serà a la plaça del Rei amb Labatzuca, que interpreten poemes d'Agustí Bartra, i Joan Miquel Oliver, conegut per Antònia Font, un grup que ha cridat l'atenció per les seves lletres.

Una de les voluntats de la programació d'enguany ha estat incloure els agents que revifen el gènere. Una de les notícies bones d'aquests dies ha sigut l'anunci de la possible reobertura de la sala dedicada a la poesia del bar Horiginal, un dels epicentres de la poesia en directe a la ciutat. Els actes de protesta programats per al dia del Palau de la Música es van desconvocar. Esperem que l'Ajuntament mantingui la seva sensibilitat poètica, com ho fa amb Barcelona Poesia. Ara tanca la setmana, però ells hi continuaran sent, i els seus llibres a les llibreries, no ho oblidem.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 30. Dimecres, 19 de maig del 2010

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dimecres, 19 de maig del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Maig

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
  • A+