Diàleg

La història submergida emergeix

Teresa Pàmies / Escriptora

Llegint la biografia del polític català Lluís Nicolau d'Olwer, escrita per Josep Maria Muñoz i Pujol, m'assabento d'alguns fets que expliquen per què la Segona República fou pertorbada abans que, amb el triomf a les urnes de 1931, emprengués la transformació que Espanya necessitava i, amb ella, Catalunya.

El llibre, ben documentat, també inclou informació sobre la vida amorosa de Nicolau, com ara un presumpte flirt amb la seva mare, la irlandesa Anna d'Olwer, sempre identificada amb les idees republicanes del seu fill abans i després que ell fos diputat a Cortes i ministre del primer govern de la Segona República.

Els temes tractats en el llibre situen el lector d'avui al moll de l'actualitat. Particularment clarificadors són els capítols dedicats a la proclamació de la República Catalana en la veu de Francesc Macià, el poc ressò popular que tingué en contrast amb l'entusiasme amb què fou victorejat l'adveniment de la República Espanyola el 14 d'abril.

Sense esperar més, Macià formà govern de l'anunciat Estat català, ordenà a tots els municipis defensar-lo i manà a les autoritats militars sotmetre's a les seves ordres. L'autor de la biografia comenta "en la praxi dels Macià no hi manca res: un punt d'inspiració i de follia indispensables per al naixement d'un Estat nació". Llegides avui aquestes paraules són una advertència als polítics "inspirats i amb un punt de follia", que es proposen repetir l'aventura. Però Macià degué reflexionar sobre les conseqüències que tindria la seva victòria: el daltabaix que ocasionaria al poble català i altres pobles ibèrics amb els quals comptava per a "l'Estat nació a Europa". Foren els polítics catalans reunits durant set hores el 18 d'abril sota la presidència de Macià, amb l'assistència de ministres del govern de la República, entre els quals Lluís Nicolau i Marcel·lí Domingo, els que consensuaren l'alternativa intel·ligent: es restituiria la Generalitat, un ens històric i es redactaria un Estatut d'Autonomia. Els polítics d'aquell moment van trobar prudent i honorable portar Catalunya cap a una Generalitat solidària inclosa en una República espanyola.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 19. Dilluns, 6 de juliol del 2009

Paraules clau: República, Macià, Nicolau

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dilluns, 6 de juliol del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Juliol

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
  • A+