Cultura i Espectacles

Crítica *

Ifigènia sense rostre

Juan Carlos Olivares

Ifigènia

De Jordi Coca. Amb Marduix Teatre.

Teatre Lliure, 9 de juliol. Festival Grec 09.

Ifigènia és un personatge de la mitologia grega nascut per perpetuar i liquidar una maledicció, la de la seva nissaga, la de Tàntal que va gosar desafiar els déus amb el sacrifici del seu fill. També és un personatge que a través de la història ha estat un símbol al servei de l'humanisme des que el grec Eurípides la va convertir en protagonista de dos de les seves tragèdies. Racine i Goethe fins i tot van aportar un perfil redemptor a la donzella sacrificada pel seu pare, el rei Agamènnon, per llançar-se a la guerra contra Troia. Una imatge que, com exposa Jordi Coca en la seva revisió del mite, és impossible el 2009. L'esdevenir de la història l'ha fet impossible. Ara Ifigènia només és una víctima.

Una idea clara que es desdibuixa en la seva traducció escènica. Malgrat les troballes, com ara la incorporació com a corifeu d'un personatge que remet a l'ombra de Creont o l'aparició d'Ifigènia com un cos velat sense rostre, el conjunt del muntatge no troba l'equilibri suficient entre un text tan concentrat -a penes una vintena de pàgines- i la tradició del teatre d'objectes que aporta la companyia Marduix, que amb aquesta producció celebra el seu trentè aniversari. L'espectacle acaba per exhalar un aire naïf que actua en contra de la denúncia humanista que batega en el text original. Massa elements que s'anul·len mútuament, tot esmorteint l'energia dramàtica del projecte per conformar-se amb una successió d'estímuls visuals o sonors que no funcionen com a conjunt.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 39. Dissabte, 11 de juliol del 2009

Paraules clau: Ifigènia, Teatre, Rostre

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dissabte, 11 de juliol del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Juliol

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
  • A+