Cultura i Espectacles

L'editor, crític i escriptor Isidor Cònsul mor a Badalona, als 61 anys, víctima d'un càncer

Adéu a un activista literari

David Castillo
Isidor Cònsul presentant el seu últim llibre

Isidor Cònsul presentant el seu últim llibre
CRISTINA CALDERER

Impossible encertar les paraules per acomiadar l'amic, el company, l'intel·lectual, el mestre. Després d'una batalla de gairebé dos anys amb un càncer de pulmó que li havia minat les forces, Isidor Cònsul va morir ahir a l'Hospital Trias i Pujol de Badalona. Amb una salut de ferro, esportista incansable, sense haver fumat mai, com si es tractés d'una paradoxa, el crític, editor i escriptor ens va deixar no sense haver lluitat amb la mateixa dignitat i valentia que l'havien caracteritzat des de l'aspecte humà i professional. Estava treballant en la seva última obra, Ànima de bolero, un recull de contes que publicarà Empúries al novembre.

Definir la trajectòria d'Isidor Cònsul no és fàcil des de les mateixes pàgines on tants i tants articles va escriure. Cònsul era un roure, un home d'una intensitat i una capacitat de treball inigualables. També una persona que es va caracteritzar per la feina ben feta, des dels diferents àmbits que va viure. No exclusivament des del rigor acadèmic i artístic sinó des dels més difícils: la família, l'amistat, el compromís amb el país. Cònsul es podia apassionar explicant anècdotes sobre l'ascensió als grans pics del Pirineu -els havia coronat pràcticament tots-, sobre els seus fills i la seva companya Romi -se'n sentia orgullós- o sobre la literatura catalana, de la qual va ser un militant tenaç, un activista que no es va cansar mai de donar una visió positiva. Ho va fer des dels llibres adreçats a l'ensenyament -època a La Magrana-, des de la crítica periodística -singularment a l'AVUI i a Serra d'Or, entre moltes altres capçaleres-, des de l'edició -al capdavant de Proa des de finals dels noranta- i, finalment, en els seus llibres de prosa, on, novament, ens va sorprendre pel domini del llenguatge precís, elegant, reflexiu, diamantí, per la memòria que oferia de la terra i la barreja de tradició i modernitat.

Era un home de pau i alhora valent. Vaig tenir la sort de dirigir-lo al suplement cultural de l'AVUI -sempre estava disposat a escriure amb honestedat sobre qualsevol tema que li encarregàvem- i encara vaig poder comprovar la seva qualitat personal i intel·lectual quan em va ajudar a impulsar la meva obra literària. Era l'entrenador perfecte: paraules justes, consells encertats i ànims per tirar endavant. Quan va haver d'abandonar el seu lloc de crític oficial del diari per dirigir Proa ens va resultar traumàtic. No va ser fàcil substituir-lo perquè Cònsul estava a l'alçada dels grans com Joan Triadú i Joaquim Molas i dins la tradició dels que havien sigut els seus referents (Bofill i Ferro, Comas, Castellet i companyia). S'havia fet un fart de passar els caps de setmana en la lectura i confecció d'articles d'una erudició i factura perfectes.

Les seves últimes exhibicions van ser llibres entre el dietari i la reflexió cultural com Cinc estacions, En el nom del pare i Tractat de geografia. Era un Cònsul en plena forma, fastuoses peces d'un escriptor convençut del que havia de dir i de com ho havia de dir. Un recital del seu saber i que esdevindran el seu principal llegat.

La gran lliçó que ens va donar va ser, però, d'índole personal davant la malaltia. Ho va demostrar tot: poder, perseverança, esperit de lluita i coratge. Cònsul es va prendre el càncer com una nova batalla vital que havia de superar. La seva força serà la imatge que conservarem d'un heroi de la nostra literatura, d'un gegant del seu temps.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 26. Divendres, 28 d'agost del 2009

Paraules clau: Cònsul, Isidor, Literatura

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Divendres, 28 d'agost del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Agost

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
  • A+