Cultura i Espectacles

LaCrònicaMediterrània

El do de la ubiqüitat

Marta Porter

Aquests dies a Manresa hi ha dos tipus de persones, els manresans, que ja han tret els abrics, i els que anem tot el dia mirant el plànol perduts entre els carrers del barri històric i els tallats per les obres. Si dijous va ser el dia de posar-se en solfa, estudiar la programació i comptabilitzar quants dels 105 espectacles programats es poden veure en quatre dies, ahir es tractava d'anar a disfrutar després d'haver adquirit el do de la ubiqüitat. Els matins van estar destinats als debats professionals, i en dos dies s'han fet diferents taules rodones sobre tradició i modernitat entorn del pensament, el circ, la música, les arts de carrer i el teatre. Els experts diuen que anem bé.

És difícil parlar de la millor proposta del dia quan amb poques hores de diferència has de triar entre la dansa aèria, la cantant sarda Elena Ledda o els múltiples espectacles teatrals, a més dels itinerants. Després d'haver acabat la jornada inaugural amb La disputa de l'ase, una proposta músico-teatral de factura senzilla però molt ben resolta pel grup mallorquí La Patacada, que recupera un text d'Anselm Turmeda del 1418, de llenguatge potent i concepte visionari que qüestiona la superioritat de l'home sobre les bèsties, ahir ens vam decantar pel grup musical Sol i Serena, que presentava el seu segon disc en un concert ple de vitalitat i frescor, amb sentits homenatges a Àngel Guimerà, a les cançons populars infantils, als poetes Josep Sebastià Pons i Joan-Lluís Lluís i cançons crítiques amb les ordenances municipals, "que en teoria hi són per al nostre benestar", tot pegat a ritme de rumba, aires magribins, un xic de cançó francesa, un violí de sons celtes i un molt d'alegria encomanadissa.

El sextet aconsegueix una perfecta harmonització d'instruments populars i clàssics, bateria inclosa. La Marta, amb acordió i una veu tendra i molt ben modulada, va ser la protagonista d'un vespre que va acabar amb una dansa festiva com les que durant nit i dia s'estan fent a la Taverna de la Fira, amb carnet de ball inclòs. Malgrat que Sol i Serena va aconseguir gairebé dos terços d'entrada, a dos quarts de vuit bona part del públic va marxar per anar a veure l'espectacle de Dansa Aèria, que va redimensionar la sardana sobre la façana de l'Ajuntament. Els que es van quedar, però, van aplaudir a cor què vols aquesta formació que aposta per la poètica literària i musical.

Aquestes evacuacions massives van ser la tònica del dia de la majoria d'espectacles gratuïts. Ningú es vol perdre res i els assistents a la fira es converteixen en tastaolletes. El mateix els havia passat al trio belga Grouba, tres músics clowns d'estètica germans Marx que, a cop de sac de gemecs, violí i acordió, van reeixir en la difícil missió d'arrencar rialles a petits i grans. Radicalment diferent l'ambient que es vivia a la plaça Gispert al punt de les nou de la nit, quan moments abans els Mossos es van endur un home ebri que, punyal en mà, amenaçava els transeünts. Mitja hora més tard, en el barri més conflictiu de Manresa, es reunien dalt l'escenari Pau i Llull Riba, Miquel Gil, Pep Gimeno, Marc Serrats, Carles Bleda, Marc Egea, Caterina Canyelles, Pepe Rovira, Héctor Arnau i Toni el de l'Hostal i la Colla de Bastoners de Sabadell, convocats pel col·lectiu Compartir Dóna Gustet. Tots ells, de trajectòries i estils tan diferents com el punk, la cançó, la batucada, el hip-hop o el raquetón, actuant sols o en grup, van aconseguir fer bellugar un personal mort de fred. També hi va ajudar una sopa de ceba i una paella per a un públic que, entregat a aquesta proposta tan innovadora com insòlita, contrastava amb els magribins que, també representants de la Mediterrània, jugaven a pilota a la mateixa plaça aliens a tot.

FOTO: GEMMA VILASECA

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 41. Dissabte, 7 de novembre del 2009

Paraules clau: Manresa, Ubiqüitat, Dansa

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dimecres, 18 de novembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
  • A+