Cultura i Espectacles

Crítica teatre

Alícia a Wuppertal

Juan Carlos Olivares

Alícia, un viatge al país de les maravelles

A partir de Lewis Carroll.

Teatre Lliure, 12 de novembre.

Caure pel pou cap al desconegut. Acompanyar Alícia al país de les meravelles. La invitació és seductora. És un viatge amb el pilot de l'expectació encès. Un botó amb una única inscripció: com ho haurà resolt...? Lepage, Théâtre de la Complicité i molts altres ens han ensenyat que qualsevol cabriola de l'espai i el temps és possible en un escenari. I creu-t'ho. Per Carlota Subirós, el país d'Alícia és un espai auster, un moviment, transitat per personatges que es multipliquen com un laberint de miralls. Podria ser Being Alicia el pròxim projecte de Spike Jonze? Però aquesta figura espigada, fràgil, de llarga i llisa cabellera -cos desvalgut cobert per una brillant camisola de verd satí- sembla escapada d'un altre lloc. Potser de Wuppertal. Una nimfa de la companyia de Pina Bausch. Una reencarnació de la nena que fou al Café Müller.

Gairebé no hi ha paraules, el moviment subscrit a les lleis de la dansa-teatre. No hi ha món propi. Subirós es metamorfosa en Iva Horvat. Horvat esdevé Bausch. Tot és possible al país de les meravelles. Hi haurà altres transformacions, la sorpresa agradable d'un univers propi entre els homenatges, la maçada contra la tirania visual de Disney, la lluita contra un temps que s'allarga en els passatges de l'avorriment i accelera en les escenes i imatges que il·luminen les expectatives de l'espectador, i el descobriment tardà que la paraula també és un mitjà per entrar en la rebotiga de la realitat. Carroll és un arquitecte d'imatges impossibles, però sobretot és un mestre de l'infinit de les paraules i el seu no-sentit. Hi ha dos finals. El primer, adult, freudià (Carroll-Lluís Soler envoltat d'Alícies), el segon, infantil, convencional, indigne de l'esforç desplegat en aquest atrevit muntatge. Una muntanya russa de satisfacció i insatisfacció.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Dilluns, 16 de novembre del 2009

Paraules clau: Alícia, Wuppertal, Carroll, País, Teatre

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dimarts, 24 de novembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
  • A+