Cultura i Espectacles

Mirador

Notes personals

Hermann Bonnín

Ha mort Jaume Melendres. Aquesta nit en un menut teatre d'Allada Vermell hi planarà l'absència d'un amic. I és que la darrera de les seves posades en escena va ser Pària, de Strindberg, traduïda per Palau i Fabre. I d'això fa poc més d'un any. Ell i la seva companya, Espei, emplenaren d'intel·ligència i sensibilitat una trentena de les nits del Brossa.

La darrera de les vegades que vaig parlar amb ell -i d'això fa uns tres dies- em deia que tenia pàgines i pàgines en blanc per emplenar, però que li mancava la cigarreta. No pas la ploma, no; la cigarreta. I és que fum i lletres eren una sola cosa, indivisible.

I excuseu-me, ara de nou, que torni a destil·lar una altra debilitat emocional, personal i intransferible, molt i molt més llunyana. Tal vegada farà uns 30 anys, a la Cúpula Venus. Em convocaren a un acte públic i festiu. Es tractava d'un acte de comiat. Del meu, com a director de l'Institut del Teatre. Les seves paraules, la seva actitud combativa i solidària van ser, per a mi, un cop més, l'expressió de profundes complicitats cíviques, personals, col·lectives i sobretot, humanes. Gràcies, Jaume.

Melendres va ser un intel·lectual provocador de cinismes d'arrels clàssiques, d'afinades dialèctiques, d'afinitats selectives. Promotor de sagnants lluites de cervells.

Escriptor, assagista, crític, director d'escena, sacsejador de consciències mortes, de cofoismes instal·lats. Dramaturg exponent del millor del teatre català del postfranquisme.

Pedagog, mestre, a l'Institut del Teatre. Les seves classes eren llocs suscitadors de preguntes en les quals s'explorava l'imaginari, sempre, sempre altre cop, des de l'exercici de la raó.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 32. Dijous, 19 de novembre del 2009

Paraules clau: Teatre, Notes, Personals

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dijous, 19 de novembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
  • A+