Cultura i Espectacles

Crítica pallassos

La crueltat del pallasso

Jordi Jané

Petita feina per a pallasso vell

De Matei Visniec.

Sala Muntaner, 10 de desembre.

Arriba a la Muntaner una incisiva obra del romanès Matei Visniec (1956). Exiliat a França, Visniec va escriure Petits boulots pour vieux clowns entre 1987 i 1988. Publicat per Actes Sud el 1998, aquest retrat implacable del tarannà humà i artístic dels pallassos ja havia rebut el premi dels teatraires romanesos el 1991. Hi ha algunes traces d'En attendant Godot en la concepció d'aquesta peça. De fet, el 1987 Visniec ja havia remenat l'emblemàtic text de Beckett a Le dernier Godot (que, per cert, Robert Germay exhibirà al Teatre Royal de Lieja al gener). Però Petita feina per a pallasso vell no té res a veure amb el teatre de l'absurd. És una peça tirant a realista, i és crua, descarnada, amb una hilaritat mesclada amb la crueltat més biològica i visceral, la que neix de la defensa pròpia (poc a veure amb la crueltat intel·lectiva d'Artaud). Visniec explora l'essència íntima dels pallassos, uns éssers que basculen sempre entre la tendresa més adorable, el patetisme més lamentable i la més detestable de les ferocitats. Tres pallassos vells i sense feina coincideixen en un càsting. Descobreixen que són vells companys de professió i reneixen les enveges, la competitivitat, les desconfiances, les misèries morals, les violències verbals i físiques.

Ramon Simó no podia triar millor els intèrprets. Potser massa energètics per al rol de vells, Jordi Martínez (Filippo) està abassegador com a clown autoritari, Monti (Niccolò) guarneix la tendresa i la trapelleria habituals del seu august amb la innocència pueril que vol el text, i Claret Papiol (Peppino) encarna creïblement l'eterna dicotomia entre l'actor i el pallasso. Tot transcorre amb un ritme trepidant i el públic passa de la rialla franca al tall de respiració. Imprescindible.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 49. Dilluns, 14 de desembre del 2009

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dilluns, 14 de desembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Desembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
  • A+