Cultura i Espectacles

Crítica circ

Massa peròs

Jordi Jané

Llits

Dir. i esc.: Lluís Danés. Textos: Feliu Ventura. Música: Lluís Llach i Borja Penalba. Cor.: Mar Gómez. Amb Albert Pla, Lídia Pujol, Alba Sarraute, Íngrid Esperanza, Jordi Gaspart, Fabrizzio Giannini, Ignasi Gil, Claudio Infierno i Armando Rabanera. TNC, 17 de desembre

Lluís Danés ha volgut rendibilitzar l'èxit de Tranuites (AVUI, 6.1.07) amb un espectacle plantejat no sé si com a musical de circ o com a fris estètic. Amb una evident falta d'assajos, Llits no té gens en compte ni la simbologia, ni el ritme, ni els ecos, ni la sempre possible transcendència metafísica que el territori dels somnis servia en safata per als números de circ. La nit de l'estrena, Llits va ser una mena de cosa sense ritme, un si l'encerto l'endevino sense cap ni centener. Per començar, em sembla al·lucinant que al TNC un protagonista digui "per la tarda" i "per la nit" o com vacil·la entre quadruple, quàdruple, quatriple o quàtriple salt mortal (algú s'imagina un cas similiar a la Comédie Française?). Malbaratar textos de Feliu Ventura (com a la seqüència del llit gronxant-se, en què la imatge circense ja ho suggeria tot i més), no és cap favor, com tampoc no ho és minimitzar l'impacte emocional de bons números de circ no justificant-los dramatúrgicament. El mateix Danés afirma que no hi entén, de circ -sort que ja ho diu ell-, i el coach Olivier Roustan (Sama, Samaruck...) no ha pogut estar sempre al peu del canó. Resultat? Números prometedors (la gàbia, la perxa oscil·lant d'Ignasi Gil, les teles sobre llit volador, l'entrada dels espolsamatalassos i encara d'altres) s'han quedat a mig camí. A can TNC encara no han entès que un bon número de circ no es construeix en quatre dies. D'altra banda, números com la roda de Leonardo de Jordi Gaspart es veuen limitats per una pretensiosa i bastant inútil escenografia que només els deixa dos passadissos en forma de T.

L'endemà de l'estrena Lídia Pujol (Lèctica) deia a TV3 que "a Llits no cal buscar una dramatúrgia". Dona! No bastir una dramatúrgia per a un espectacle és com no calcular les dimensions i el tipus de ferro per a l'estructura d'un edifici. Tot plegat, massa peròs per a un muntage de pressupost molt superior al de produccions més modestes però més imaginatives i respectuoses amb l'art del circ.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dilluns, 21 de desembre del 2009

Paraules clau: Circ, Tnc, Llits, Números, Danés

Recomana

tanca

AVUI+ Paper

Dilluns, 21 de desembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Desembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
  • A+