friel_brian

 

Brian Friel (1929-2015)

Dramaturg irlandès nascut a la localitat d’Ornagh, va ser conegut per obres com ara Filadèlfia, aquí vinc! i El ball d’agost, tot i que va escriure més de trenta obres de teatre, que van ser programades de manera habitual a Broadway.

Va cofundar la Field Day Theatre Company i fou membre de l’American Academy of Arts and Letters, la British Royal Society of Literature i la Irish Academy of Letters, entre d’altres.

A Catalunya, la seva obra més popular va ser la versió que Ferran Utzet i la companyia La Perla 29 van fer de Translations, a la Biblioteca de Catalunya el gener del 2014. Anteriorment Imma Colomer va dirigir Afterplay a la Sala Atrium, el març de 2013. També, l’any 2011, a La Planeta de Girona, es va presentar el Molly Sweeney, amb Miquel Gorriz de director. El setembre de 2004, de la mà de Xicu Masó, es representà El fantàstic Francis Hardy al teatre Romea. I el gener de 1993 Pere Planella dirigí Dansa d’agost al Teatre Lliure, obra que obtingué el Premi Crítica Serra d’Or a l’espectacle teatral el 1994.

Font principal: Avui