Jaume CabréFoto: Dani Codina (Omnium Cultural)

 

La Setmana del Llibre en Català ha atorgat el Premi Trajectòria 2017 a Jaume Cabré, reconegut escriptor i guionista, per l’excel·lència de la seva obra literària i la defensa de la cultura en català.

“A mi no em fa res haver de passar vint, trenta o cinquanta vegades per un mateix paràgraf, corregir-lo fins a l’extenuació per tal que quedi com crec que hauria de quedar. Tant se me’n dóna, la veritat! A veure: un escriptor ha de saber que pot treballar durant tota una tarda un sol paràgraf pel qual el lector passarà una sola vegada en la vida, i que hi passarà a la velocitat de creuer de la lectura, i potser sense prestar-hi gaire atenció perquè just en aquell moment estarà endormiscat o li hauran trucat per telèfon. És clar: tu, com a escriptor, et pots plantejar si val la pena treballar així. La resposta és que, si de veritat ets escriptor, no et queda més remei que treballar d’aquesta manera.”

“Escriure és instal·lar-se en un món d’incerteses, és conviure amb el dubte, és sobreposar-te a mil entrebancs per pàgina, és haver de triar per seguir avançant i mai no estar del tot segur si la tria que has fet era bona o la millor… No puv deixar-me arrossegar per la vanitat. Tinc massa feina.”

Pere Antoni Pons
Entrevista a Jaume Cabré: “Escriure és instal·lar-te en un món d’incerteses, és conviure amb el dubte, és sobreposar-te a mil entrebancs per pàgina”. Caràcters, núm. 52 (Juny 2010), p. 3-5

 

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) va saltar amb força en el panorama literari internacional amb Les veus del Pamano (Proa, 2004), una novel·la que ha estat traduïda a 18 idiomes gràcies a l’enorme popularitat que va obtenir. Altres novel·les com Fra Junoy o l’agonia dels sons, Senyoria i L’ombra de l’eunuc també li han valgut gran reconeixement.

Amb Jo confesso (Proa, 2011), Cabré s’ha consolidat com un dels grans autors contemporanis i l’escriptor en llengua catalana amb més projecció internacional.