Emili Teixidor

“Els novel·listes, com la memòria, provem de donar coherència al passat. Ens trobem en la superfície, en les onades i l’escuma d’un passat que ens impregna profundament, que ja existia abans de nosaltres, i que ens aguanta en el temps i en l’espai.”

Emili Teixidor

“El valor de la paraula”, La literatura com a forjadora de memòria

Emili Teixidor i Viladecàs (Roda de Ter, 1933 – Barcelona 2012) va estudiar magisteri, filosofia i lletres, periodisme i dret. En la creació literària ha obtingut nombrosos reconeixements per la  seva tasca en la narrativa infantil i juvenil, amb títols com Dídac, Berta i la màquina de lligar boira (1969), L’ocell de foc (1972) o la sèrie d’obres dedicades a la formiga Piga. Ha tingut bona acollida de públic i crítica en les novel·les adreçades als adults com Sic transit Gloria Swanson (1979), Pa negre (2003) o LauraSants (2006). Ha col·laborat amb revistes com “Cavall Fort” i “Oriflama”. Ha exercit de director i presentador de televisió al programa de llibres Mil paraules, així com de mestre, traductor, guionista i col·laborador radiofònic. El 1992 se li va concedir la Creu de Sant Jordi. Entre els premis que guanyà, cal destacar el Premi Joaquim Ruyra de 1967 per Les rates malaltes, el premi Sant Jordi de 1999 amb El llibre de les mosquesi el premi Joan Crexells de 2003 per Pa Negre. El 2006 va rebre el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català.

Emili Teixidor i “La lectura i la vida” (La nit al dia, TV3. Maig 2008)
Entrevista a Emili Teixidor, escriptor i autor de “La lectura i la vida”, en una edició especial del programa dedicat al foment de la lectura coincidint amb La Setmana de TV3.


Emili Teixidor (L’hora del lector, TV3. Novembre 2007)

Teixidor parla al plató amb el director i presentador del programa, Emili Manzano, sobre la seva última obra que acaba de publicar, l’assaig “La lectura i la vida”, i sobre els autors que més l’han influït.

 


Terenci Moix entrevista Emili Teixidor (Arxiu TVE Catalunya, 1981)

Terenci Moix entrevista l’escriptor i pedagog Emili Teixidor en el programa “Terenci a la fresca”. Emili Teixidor ja es troba en plena realització personal com a pedagog i com a escriptor, i ambdós comparteixen l’experiència de l’escriptura i el treball a la televisió.

© TRACES | Juliol 2007 | Revisió: setembre 2014

Totes les cerques guiades