Tres i Quatre

“Tres i Quatre és una editorial una mica suïcida, sense dubte. Si agafes el nostre catàleg, veuràs que el noranta per cent dels escriptors ha publicat el seu primer llibre en la nostra editorial. I això és una cosa que no es fa: en qualsevol altra editorial europea es tornarien bojos! S’ha d’editar una persona quan ja ha publicat dos o tres llibres, quan ja és conegudes [sic]. Nosaltres, en canvi, hem tingut la consciència claríssima que una de les funcions de l’editorial era, en la situació valenciana, reconstruir una cultura, i quasi crear de nou una literatura.”

Marta Nadal

“Eliseu Climent, clar i català des de València”, Serra d’Or, Gener 1989, núm. 350, p. 19-22

L’editorial Tres i Quatre nasqué com a part d’un ambiciós projecte cultural i cívic iniciat als anys seixanta per joves universitaris que, amb els anys, tingué com a centre neuràlgic la llibreria que li dóna nom. Tot i que no es constituí legalment com a empresa fins 1974, s’inaugurà el 1968 amb la vocació de dedicar-se a l’edició en català al País Valencià. Eliseu Climent i Rosa Raga n’assoliren la propietat i la direcció en exclusiva. Ja en democràcia, s’obrí a les Illes i al Principat i, fins avui, ha publicat més de 500 títols en 13 col·leccions diferents. També edita les revistes L’Espill (1978), Daina (1986) i Treballs de Sociolingüística Catalana (1979) i col·leccions com “La Unitat”, “Papers Bàsics” i “L’Estel”. Malgrat els diversos actes de terrorisme que ha patit, l’editorial no ha deixat de vertebrar múltiples projectes culturals, entre els quals sobresurt l’organització i dotació dels Premis Octubre.

SOBRE TRES I QUATRE

Entrevistes a Eliseu Climent
Tres i Quatre i el mercat del llibre
Tres i Quatre i els premis Octubre

COL·LECCIONS DE L’EDITORIAL

Acció Cultural de País Valencià
Biblioteca d’Estudis i Investigacions
Comunicació
Contextos 3i4
L’Estel (prosa i poesia)
Estudis i Documentació
El grill (creació)
L’ham (creació i estudis literaris)
L’hora del present (assaig filosòfic)
Llibres clau (creació, traduccions)
Narratives 3i4 (creació)
Papers Bàsics (obres de coneixement del País Valencià)
Poesia
Quaderns
Teatre 3i4
Textos d’Ensenyament
La Unitat (divulgació cultural i narrativa de creació)
Universitaria

40 anys de Tres i Quatre (Eduard Torres. Octubre 2010)
Muntatge d’Eduard Torres preparat per festejar els 40 anys d’existència de l’Editorial Tres i Quatre, amb ocasió de la celebració dels Premis Octubre l’any 2008.

«Poc material hi havia per il·lustrar quatre dècades d’una editorial que s’ha mantés ferma davant molts avatars històrics. Fotos i alguna imatge d’arxiu de la transició a la democràcia per poder mostrar una època que encara ens marca el dia a dia de la política valenciana i, també, de l’Estat. Voreu alguns títols de llibres, d’apostes editorials, no totes perquè en són moltíssimes, però alguns molts representatius com el d’Alacant, pieds noirs o el Ara o mai de Fuster i imatges d’aquest suecà universal, de Ventura, Alfaro, Renau, Climent, Fabregat amb la seua barba i molts altres. Un document amb la música necessària de Carles Santos per imprimir ritme i tensió a etapes com els atemptats a la llibreria Tres i Quatre, entre més coses. Felicitats per eixos 40 anys de bona salut!»

© TRACES | Juliol 2007 | Revisió: setembre 2014

Tres i Quatre (Editorial)

com a matèria a TRACES

Tres i Quatre (Llibreria)

com a matèria a TRACES

Totes les cerques guiades