Sergi Beser

“Vull acabar aquesta lletra recordant unes breus paraules de Josep Maria [Castellet]. […] Per a mi van significar, en el seu laconisme, l’expressió del que ha estat la guia de la meva professió: ensenyar a llegir i parlar de literatura. No sé si ho he aconseguit, però crec que no es pot expressar en menys paraules l’aspiració de l’ensenyança, de la crítica literària o del viure en llibertat: “comprendre i saber explicar-se”.

Sergi Beser

“Monogràfic sobre Josep M. Castellet”, Zerovuittresquaranta (Vilassar de Mar, núm. 198-200, Juny-agost 2007)

Sergio Beser Ortí (Morella, 1934 – Sant Cugat del Vallés 2010)

Filòleg i crític literari. Va estudiar Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, sota el mestratge de Martí de Riquer, i juntament amb Joaquim Marco, va rebre les classes de Joaquim Molas, de qui seria alumne i amic. Després d’un breu pas per l’Editorial Montaner i Simón, on coincidí amb Joan Oliver i el mateix Molas, va iniciar la seva carrera docent a la Universitat de Barcelona, i va ser professor de literatura catalana i espanyola a les universitats anglosaxones de Durham, Sheffield i Brown. El 1970 va incorporar-se a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va iniciar una trajectòria acadèmica de més de 30 anys, i va completar la seva activitat amb estades a Ohio i Harvard, consolidant així la seva vocació d’anglòfil.

En el món de l’hispanisme, aviat va convertir-se en un dels més prestigiosos especialistes en la literatura espanyola del segle XIX. Va dedicar la seva tesi doctoral a Clarín (Leopoldo Alas Clarín, crítico literario, 1968), que esdevindria la seva gran passió, però els seus interessos eren variats i amplis: Galdós, Alarcón, Baroja, Sánchez Ferlosio, la literatura fantástica…. En l’àmbit de la literatura catalana, centrà el seu interès en Narcís Oller, però també va fer propostes interessants sobre Joan Oliver i Joan Salvat-Papasseit.

Gran amic de Manuel Vázquez Montalbán, que el va fer aparèixer com a personatge en la seva novel·la Los mares del Sur, va ser un autèntic defensor i promotor de la seva obra, amb iniciatives com la del Memorial Manuel Vázquez Montalbán i els premis MVM. I lleial als seus orígens, va ser un embaixador infatigable arreu de Morella, els Ports i les terres de l’Ebre, tasca que li fou reconeguda amb la concessió de la Creu de Santa Llúcia l’agost del 2007. També el 2007 va rebre el Premi Amic dels Amics de l’Associació d’Amics de la UAB, un guardó que reconeixia la seva capacitat per fer estimar i comprendre la literatura a moltes generacions d’estudiants universitaris. Actualment era professor emèrit del departament de Filologia Espanyola de la UAB.

PREMIS

Sergi Beser, Amic dels Amics: “Els premis anuals de l’Associació d’Amics de la UAB reconeixen el compromís social i acadèmic” (L’Autònoma núm. 209, desembre 2007)

Vídeo i parlaments de l’acte d’entrega de la Creu de Santa Llúcia a Sergi Beser (comarquesnord.cat, 11 d’agost, 2007)

“Sergio Beser rep la Ceu de Santa Llúcia” (comarquesnord.cat, 15 d’agost, 2007)

 

PARAULES DE COMIAT

Sant Cugat dóna l’últim adéu a l’intel·lectual Sergi Beser (inclou un vídeo amb parlaments de Joaquim Puig, José Manuel Blecua, Anna Bartra, Manuel Milán i Enric Fuster) (santcugat.cat, 25 de gener, 2010)

ESPECIAL: Sergio Beser (comarquesnord.cat)

Recull d’articles sobre Sergi Beser a BH FILOLOGIA(espai virtual de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB especialitzat en Lingüística i Literatura)

Montse Amores, “El magisterio de Sergio Beser” (El País, 30 de gener, 2010)

Teresa Barjau, “Último adiós a Sergio Beser” (Blog La nave de los locos, 24 de gener, 2010)

José-Carlos Mainer, “Experto en Clarín” (El País, 30 de gener, 2010)

Jorge Martí, “Un adios a Sergio Beser” (Diario de Mallorca, 28 de gener, 2010)

Lluís Meseguer, “Sergi Beser” (Levante, 28 de gener, 2010)

Juan Antonio Masoliver Ródenas, “Un sabio de Morella” (La Vanguardia, 26 de gener, 2010)

Amparo Panadero, “Y Carvalho descubrió els Flaons” (El Periódico Mediterráneo, 26 de gener, 2010)

Ignasi Riera, “De Morella i del Raval” (Avui, 3 de febrer, 2010)

Santos Sanz Villanueva, “Maestro en las letras españolas del XIX” (El Mundo, 28 de gener, 2010)

Joselu, “Sergi Beser” (Blog Profesor en la secundaria, 22 de gener, 2010)

Adiós a una bonhomía, adiós a Sergio Beser (Blog De casta llano, 24 de gener, 2010)

“Sergio Beser, la última entrevista” (Comarquesnord)
Sergi Beser repassa la seua vida personal i professional i reflexiona sobre morella, el seu poble natal.


Acte d’entrega de la Creu de Santa Llúcia a Sergi Beser (
Morella, 11 d’agost de 2007)

El programa “nord: íntegre” recupera la retransmissió íntegra de l’acte de lliurament de la Creu de Santa Llúcia a Sergi Beser.

 

Sant Cugat dóna l’últim adéu a l’intel·lectual Sergi Beser (Sant Cugat , 25 de gener de 2010)
Familiars, amics i personalitats del món intel·lectual s’han acomiadat del professor i estudiós literari Sergi Beser a Sant Cugat, ciutat on residia des de feia més de 30 anys.

 

“Notes al voltant d’una vella amistat”

A Joaquim Molas
Barcelona : Abadia de Montserrat, 1996

Document pdf (2,46 MB)

“El contingut alliberador de l’obra de Salvat-Papasseit “

El Pont
Núm. 24, 1958, p. 19-26

Document pdf (969 KB)

 

© TRACES | Febrer 2010 | Revisió: setembre 2014

Font: Concurs de Micro-relats “Sergio Beser” (comarquesnord.cat)

Sergi Beser

com a autor a TRACES

Totes les cerques guiades