Montserrat Roig

 

“[…] Encara que no ens hem d’enganyar: també entre els poetes hi ha vanitat, comerç, tripijocs. Hi ha poetes que tenen la mà dreta de yuppy i l’esquerra d’outsider. Els poetes poden ser tan innobles com els banquers…, però la diferència és que l’obra d’aquells vola sola, i el benefici que n’extreuen  és la comunicació amb un lector assedegat. La poesia, la bona poesia, ens recorda la complexitat de la nostra condició d’humans, i, també, ens retorna als orígens, a l’harmonia perduda, a tot allò que, de dia, no ens atrevim a confessar en veu alta. I, també, la bona poesia és memòria. Així, el poeta extreu sense compassió del rerafons de la nostra consciència tot allò que no participa de la comèdia quotidiana. Del món de les aparences”.

“Perquè, encara que el poeta fingeixi les emocions, la poesia no traeix mai. D’aquesta manera, esdevé una companya útil, eficaç i segura, tant en els moments de dolor com en els moments d’alegria. Per això els condemnats a mort de la presó soviètica de Lefortovo guixaven a les parets de les cel·les els versos d’Ossip Mandelstam, desaparegut en un camp estalinià. Com, també, la poesia acompanya les estranyes passions dels enamorats quan viuen l’alegria sebne raó de l’amor. Allò que sentim i no entenem, els versos ens ho expliquen millor”.

Montserrat Roig

"Sobre la necessitat de la poesia”, Serra d'Or, núm. 356 (Setembre 1989), p. 38-39

Montserrat Roig (1946-1991) 

Filla de Tomàs Roig i Llop i Albina Fransitorra, neix a l’Eixample barceloní el 13 de juny de 1946. Es llicencia en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. De ben jove participà en diversos actes de protesta contra el franquisme i aviat es dedicà a la docència -com a professora de llengua catalana i com a lectora de castellà a la Universitat de Bristol- i al periodisme. L’any 1970 guanyà el premi Víctor Català amb el recull de contes Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen (1971). Dos anys més tard publicà la primera novel·la, Ramona, adéu, que anirà seguida per les següents obres narratives: El temps de les cireres (1977) -premi Sant Jordi 1976-, L’hora violeta (1980), L’òpera quotidiana (1982), La veu melodiosa (1987) i El cant de la joventut (1989).

En el camp del llibre documental, històric i assagístic, ha estat significativa la seva aportació en títols com Els catalans als camps nazis (1977), que va merèixer el premi Crítica Serra d’Or 1978, L’agulla daurada (1985), Premi Nacional de Literatura Catalana 1986, i Barcelona a vol d’ocell (1987), en col·laboració amb Xavier Miserachs. Publicat ja pòstumanent, Un pensament de sal, un pessic de pebre. Dietari obert 1990-1991 (1992) recull les seves últimes col·laboracions com a articulista al diari Avui. I a Digues que m’estimes encara que sigui mentida (1991), reflexiona sobre els temes centrals de la seva producció literària: l’acte creatiu i la literatura, el fet de ser dona i escriptora, i el barri de l’Eixample en relació amb la seva obra literària.

En l’àmbit periodístic, Montserrat Roig va col·laborar en revistes i diaris com ara Serra d’Or, Oriflama, El Pont, Presència, L’Avenç, Triunfo, El Temps, Destino, Mundo, Cuadernos para el diálogo, Mundo Diario, Tele-Exprés, El Periódico i l’Avui. També, ja dins el periodisme televisiu, presenta i dirigeix programes com Tot art, Clar i català i Personatges.

NARRATIVA

Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen. Barcelona: Selecta, 1971
Ramona, adéu. Barcelona: Edicions 62, 1972
El temps de les cireres. Barcelona : Edicions 62, 1977
L’hora violeta. Barcelona: Edicions 62, 1980
L’òpera quotidiana. Barcelona: Planeta, 1982
La veu melodiosa. Barcelona: Edicions 62, 1987
El cant de la joventut. Barcelona: Edicions 62, 1989

TEATRE

Reivindicació de la senyora Clito Mestres. Barcelona: Edicions 62, 1992

PERIODISME, ASSAIG I ALTRES

Retrats p
aral·lels
. 3 volums. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1975; 1976; 1978 
Los hechiceros de la palabra. Barcelona: Martínez Roca, 1975
Rafael Vidiella, l’aventura de la revolució. Barcelona: Laia, 1976 
Els catalans als camps nazis. Barcelona: Edicions 62, 1977
Josep Andreu i Abelló: la pràctica de l’idealisme. Barcelona: Socialistes de Catalunya, 1977
Personatges. Barcelona: Pòrtic, 1978 i 1980
¿Tiempo de mujer?. Esplugues de Llobregat: Plaza & Janés, 1980
Mujeres en busca de un nuevo humanismo. Barcelona: Salvat, 1981
El feminismo. Barcelona: Aula Abierta Salvat, 1981
L’agulla daurada. Barcelona: Edicions 62, 1985
Barcelona a vol d’ocell. Fotografies de Xavier Miserachs. Barcelona: Edicions 62, 1987
100 pàgines triades per mi. Barcelona: La Campana, 1988
Melindros. Barcelona: Ediciones B, 1989
L’autèntica història de Catalunya. Il·lustracions de Cesc. Barcelona: Edicions 62, 1990
Xavier Carbonell. Barcelona : Edicions Catalanes, 1990
Digues que m’estimes encara que sigui mentida. Barcelona: Edicions 62, 1991
Retrats i personatges. Edició i selecció a cura d’Ignasi Llompart. Barcelona: Barcanova, 1991
Un pensament de sal, un pessic de pebre. Dietari obert 1990-1991. Barcelona: Edicions 62, 1992
La lluita contra l’oblit: escrits sobre la deportació. Barcelona: Amical de Mauthausen, 2001
Mi viaje al bloqueo : Moscou: Progreso, 1982. Esplugues del Llobregat: Plaza & Janés, 2001

Montserrat Roig. Calidoscopi Violeta (Catalunya Ràdio, Travelling, abril 2013)
Reportatge sobre el documental que es proposa recuperar el llegat literari, periodístic i militant de Montserrat Roig, 20 anys després de la mort de l’escriptora.

< img class="aligncenter wp-image-5975 size-full" src="https://projectetraces.uab.cat/wp-content/uploads/2016/07/roig-calidoscopi.png" alt="roig-calidoscopi" width="640" height="323" />

 

Montserrat Roig (Cops de geni, Canal Reus TV, 1 de desembre de 2009)
Montserrat Roig és una de les grans escriptores de Barcelona ciutat. És a l’Eixample barceloní on va viure tota la seva vida però moltes de les seves novel·les s’escrivien durant la calma estiuenca de Canet de Mar. Periodista, escriptora i mare coincidien als estius de Canet.

 

Montserrat Roig (Memòries de la tele, TVE Catalunya. 14 d’abril, 2009)
El programa “Memòries de la tele” recorda aquesta setmana la periodista de TVE Catalunya Montserrat Roig i el reporter Xavier Càrdenas.

roig_memories-tele

 

Montserrat Roig a RETALLS (Edu3.cat, TV3,  2004)
A més de descobrir-nos la seva cara més “amagada”, el capítol de “Retalls” dedicat a l’escriptora repassa altres aspectes més coneguts de la seva vida, com la seva biografia literària, “L’escriptora solitària”, o les reivindicacions feministes, que formula a “Sospirs de feminista”.

 

Montserrat Roig. Retrat d’una mirada (TV3, Noms, 2003)
És un dels grans noms de la narrativa catalana. Partint d’experiències pròpies i recuperant la memòria històrica del país, la Montserrat va retratar, des d’un punt de vista evidentment femení, la Catalunya del segle XX.

roig-noms

 

Montserrat Roig: el do de la seducció, la virtut de la tenacitat (Catalunya Ràdio, Dossier CR, 10 de novembre de 1991)
Deia que escrivia perquè l’estimessin i … ho va aconseguir. En aquesta edició de Dossier CR hi participen: Josep Maria Castellet, crític literari, assagista i editor; Marta Pessarrodona, poeta i escriptora;Josep Maria Benet i Jornet, dramaturg i guionista; Roger Sempere, fill de Montserrat Roig i professor d’institut; Pilar Aymerich, fotògrafa especialista en retrat i reportatge; Edmon Gimeno, presoner deportat dels camps de Buchenval, Dora i Bergen-Belsen; Isabel Clara Simó, escriptora; Marina Rossell, cantant; Teresa del Hoyo, coordinadora general de l’Amical Ravensburg; Oriol Bohigas, arquitecte; Guillermina Motta, cantant; Dolors Oller, catedràtica de Teoria de la Literatura de la Universitat Pompeu Fabra; Rosa Toran, historiadora i presidenta de l’Amical Mauthausen.

roig-cr

 

Record a Montserrat Roig (Ateneu Barcelonès, L’Arxiu de la Paraula, 1991)
Acte en record de Montserrat Roig, en què els seus companys ateneistes la recorden com a persona, i no en la faceta d’escriptora.

roig_arxiu-paraula_record

 

Montserrat Roig: l’escriptor del mes (Ateneu Barcelonès, L’Arxiu de la Paraula, 1989)
El conferenciant, Jordi Sarsanedas, i l’autora, Montserrat Roig, parlen sobre la seva obra i sobre el procés creatiu

roig_arxiu-paraula_escriptor

 

Montserrat Roig a Identitats (TV3, abril 1988)
El programa “Identitats”, dirigit i presentat per Josep Maria Espinàs, entrevistava en aquesta ocasió, el 9 d’abril del 1988, l’escriptora Montserrat Roig.

roig-tv3
Àudio inèdit de l’entre
vista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella sobre la seva estada a Mauthausen (1973)

Gravació de l’entrevista que Montserrat Roig va fer a Joaquim Amat-Piniella l’any 1973 quan estava preparant el llibre Els catalans als camps nazis. D’aquesta entrevista fins ara només se’n coneixien els textos resumits que l’escriptora va publicar i que aquest web recull des de la seva creació en aquest apartat. Ara podem escoltar-ne l’àudio íntegre, amb les preguntes de Montserrat Roig i la llarga explicació que Joaquim Amat-Piniella fa de les vicissituds que va patir des que va travessar la frontera (juliol del 1939) fins que va ser alliberat de Mauthausen, el maig del 1945.

roig_amat-piniella

 

PERSONATGES

Presentat i dirigit per Montserrat Roig ‘Personatges’ és una sèrie de programes d’entrevistes biogràfiques a persones destacades de Catalunya, presentat i dirigit per l’escriptora i periodista Montserrat Roig. Roig s’havia documentat i havia estudiat el personatge abans d’entrevistar-lo. En mirava de conèixer les seves rutines, fins i tot visitava casa seva o mirava de passar tot un dia amb ells. Buscava la profunditat per aprofitar els minuts d’entrevista. El programa s’emeté els anys 1977 i 1978.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENTREVISTES EN ALTRES PROGRAMES
Los años dorados de un bailarín: Entrevista al coreógrafo Joan Magriñá

 

Josep M. Subirachs (TVE Catalunya. Tot Art. 18 d’agost, 1977)
Semblança de l’escultor Josep Maria Subirachs a càrrec de Montserrat Roig al programa Tot Art de TVE Catalunya.
tot-art_subirachs

 

© TRACES | Juliol 2016

Font: Santiago Bartolomé (El Periódico)

 

Montserrat Roig

com a autora a TRACES

 

Montserrat Roig

com a matèria a TRACES

Totes les cerques guiades