Joan Veny

“Jo no he estat ficat dins d’un gueto. He estat professor, catedràtic d’universitat durant més de quaranta anys. Per tant, he estat en contacte amb la joventut. He procurat no ser un professor d’aquells que parla “ex cathedra”, que amolla el seu discurs i ja us ho fareu, sinó de tenir un contacte directe i de respecte amb els alumnes, cosa que no passa sempre. Per tant, aquest aspecte de la docència ha estat un pont cap a la societat, completat per les obres que he escrit. No em limito a fer obres de gran investigació per a un grup selecte, sinó llibres que, basats en un rigor d’investigació, presenten els temes i problemes d’una manera assequible, amable, de tal manera que no representi una frontera per a futurs lectors que s’interessen pels problemes de la llengua”.

Montserrat Serra

Joan Veny, un premi d'honor arrelat a la llengua, VilaWeb (10 de febrer, 2015)

Joan Veny i Clar (Campos 1932) . Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015

Catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, va estudiar a les universitats de Barcelona, Lovaina i Poitiers. Especialista en dialectologia, gramàtica històrica, geolingüística, etimologia i lèxic, és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1978. Hi dirigeix l’Atles lingüístic del domini català, conjuntament amb Lídia Pons i Griera, del qual s’han publicat set volums. Ha estat president del Consell Supervisor del TERMCAT durant diversos anys (1990-1993 i 2002-2014) i és president de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble) i de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic. Ha codirigit, amb Antoni M. Badia i Margarit, la revista Estudis Romànics, i ha estat al capdavant del projecte de recerca «Variació i canvi lingüístic. Scripta i projecció dialectal».

És autor de més de tres-cents articles científics i d’una trentena llarga de llibres, entre els quals hi ha Els parlars (1978), Introducció a la dialectologia catalana (1985), Mots d’ahir i mots d’avui (1991), Llengua i entorn natural (2001), Contacte i contrast de llengües i dialectes (2006), Per una història diatòpica de la llengua catalana (2009), Estudis lingüístics valencians (2009), i Petit atles lingüístic del domini català (4 volums, 2007-2013). Ha rebut el Premi Sanchis Guarner a la unitat de la llengua (1986), la Creu de Sant Jordi (1997), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004), i és doctor honoris causa per la Universitat de València (2008).

Font principal: Terminàlia, núm. 3 (juny 2011), p. 31

Llucmajor a través de la seva toponímia. Llucmajor : Ajuntament de Llucmajor, 1977

Estudis de geolingüística catalana. Barcelona: Edicions 62, 1978 (amb vint-i-sis mapes; 2a ed., 1984) 

Els parlars. Barcelona : Dopesa, 1978 (Conèixer Catalunya) (2a ed. Els parlars. Síntesi de dialectologia catalana , Barcelona: Dopesa, 1980)

Els parlars catalans. Síntesi de dialectologia. Palma de Mallorca: Moll, 1982 (3a ed., corregida i augmentada) 

Introducció a la dialectologia catalana. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Biblioteca Universitària, 4) 

Mots d’ahir i mots d’avui. Barcelona: Empúries, 1991 (Biblioteca Universal Empúries, 51) 

Dialectologia filològica. Transfusió lèxica. Llengua escrita i dialectalismes. Barcelona: Curial : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1993 (Textos i Estudis de Cultura Catalana, 33) 

La lliçó lingüística de Maria Antònia Salvà. Llucmajor : Ajuntament de Llucmajor, 1995 (Papers de l’Allapassa, 7)

Onomàstica i dialectologia. Barcelona: Publicacions Abadia de Montserrat, 1996 (Biblioteca Serra d’Or, 166) 

Atles Lingüístic del Domini Català. Etnotextos del català oriental. Barcelona:  Institut d’Estudis Catalans, 1998 (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística, V) (En col·laboració amb Lídia Pons)

Aproximació al dialecte eivissenc. Palma de Mallorca : Moll, 1999

Llengua i entorn natural. Barcelona : Edicions 62, 2001

Llengua històrica i llengua estàndard. València : Univeristat de València, 2001 (Col·lecció Lingüística Catalana, 26)

Atles Lingüístic del Domini Català. 7 volums publicats. Barcelona : Institut d’Estudis Catalans, 2001-2014. En col·laboració amb Lídia Pons Griera. 

Escriptura i oralitat a Mallorca. Palma de Mallorca :  Moll, 2003 

Tradició, traducció i interferència en el Diccionari mallorquí (1840) de Pere Antoni Figuera. Estudi introductori de Bartomeu Font Obrador. Palma de Mallorca: Consell de Mallorca, 2006 

Contacte i contrast de llengües i dialectes. València : Universitat de València, 2006 (Biblioteca Lingüística Catalana, 30) 

Escrits lingüístics mallorquins. Palma de Mallorca: Moll, 2007

Discurs del Dr. Joan Veny i Clar en el solemne acte de la seua investidura com a doctor “honoris causa”. València : Universitat de València, 2008 

Petit Atles Lingüístic del Domini Català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. 4 volums, 2007-2013

Per una història diatòpica de la llengua catalana. Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2009

Estudis lingüístics valencians. Edició d’Emili Casanova i Antoni Ferrando. València Universitat de València, 2009 (Honoris Causa) 

Scripta eivissenca. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2009 (Biblioteca de dialectologia i sociolingüística, 14) (En col·laboració amb Àngels Massip)

Scripta menorquina. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2011 (Biblioteca de dialectologia i sociolingüística, 15) (En col·laboració amb Àngels Massip)

La morfologia verbal del català nord-occidental. Descripció i anàlisi del segments velar i palatal. Lleida : Pagès Editors, 2011 (En col·laboració amb Mar Massanell)

De geolingüística i etimologia romàniques. Edició a cura de José Enrique Gargallo i Maria-Reina Bastardas. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2012 (Homenatges, 40) 

De call vermell: escrits campaners. Campos: Ajuntament de Campos, 2013

Scripta mallorquina. 2 volums. Barcelona :  Institut d’Estudis Catalans, 2013 (Biblioteca de dialectologia i sociolingüística, 19) (En col·laboració amb Àngels Massip)

Epistolari de Maria-Antònia Salvà a Miquel Roig: mestratge i amistat. Campos: Ajuntament de Campos, 2014

Noms de plantes. Recull de fitonímia catalanaBarcelona:  Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura : Termcat, 2014 (En col·laboració amb Joan Vallès (dir.), Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga) 

Estudis de Joan Veny
Ressenyes de Joan Veny

CAMPS D’ESTUDI

Joan Veny i la dialectologia 
Joan Veny i l’etimologia 
Joan Veny i el lèxic 
Joan Veny i la variació lingüística 
Joan Veny i la geolingüística 
Joan Veny i la toponímia 

ARTICLES DE JOAN VENY A:

Estudis Romànics
Serra d’Or
La Vanguardia
Caplletra
Randa
Els Marges
Urc
Revista de Filología Románica
Lluc
Ausa
Anuari Verdaguer
Catalan Review
Escola Catalana 

MISCEL·LÀNIA JOAN VENY

Articles dels vuit volums de la Miscel·lània Joan Veny (Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2002-2006)
(en procés de fitxatge)

Discurs de Joan Veny, 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (Òmium Cultural. Juny 2015)
Gala de lliurament del Premi d’Honor atorgat per Òmnium Cultural

 


Joan Veny, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes  (El matí de Catalunya Ràdio. Febrer 2015)

El flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Joan Veny, ha destacat la gran riquesa de la llengua catalana mentre els oients d'”El Matí de Catalunya Ràdio” explicaven les diferents denominacions del mot “rosella” arreu del territori.

 

Joan Veny: “No em limito a fer obres de gran investigació per a un grup selecte (VilaWeb TV, Febrer 2015)
El filòleg ha estat distingit amb el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que atorga cada any Òmnium Cultural


Joan Veny: ‘El català ha de ser llengua preferent del nou estat, sens dubte’ (VilaWeb TV, juliol 2014)

Entrevista de Jordi Badia i Assumpció Maresma al lingüista mallorquí Joan Veny i Clar.


La feina gran i menuda de l’Atles Lingüístic ((VilaWeb TV, juliol 2014)

Joan Veny parla de l’Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC): Fragment de l’entrevista de VilaWeb al lingüista mallorquí Joan Veny i Clar.


15 minuts amb Joan Veny (UBtv, Juliol 2012)

Entrevista a Joan Veny, catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (UB), a càrrec de José Enrique Gargallo, professor titular d’universitat del Departament de Filologia Romànica de la UB i deixeble del Dr. Joan Veny.

 

© TRACES | Juny 2015

Totes les cerques guiades