Sílvia Soler

“Estic escrivint una novel·la. Com em sol passar, des del dia que la vaig començar visc la meva vida en dos nivells, com si habités dues realitats paral·leles. Sí, he dit realitats, perquè mentre escric el món imaginari de la novel·la agafa cos i m’embolica, fins a fer-me creure que els llocs, les persones i els fets són tan reals com els que de veritat ho són. I de vegades, no cal dir-ho, aquesta no-realitat és força més atractiva que la realitat pura. El problema arriba quan la no-realitat s’immisceix en el meu dia a dia i em distreu fins a límits insospitats. Un personatge s’asseu al seient del costat del cotxe mentre jo condueixo i xerra sense parar, explicant-me allò que li va passar quan era petit, que l’ha marcat i és el que el fa actuar d’aquesta determinada manera ara que és un adult. Jo l’escolto atentament perquè la seva història m’interessa i, ai las, m’és imprescindible a l’hora d’escriure la novel·la. I quan me n’adono… ja m’he saltat la sortida de la ronda que em tocava“.

Sílvia Soler

Com no ho ha dit mai ningú. Avui (12 de maig, 2012), p. 2

Sílvia Soler i Guasch
(Figueres, Alt Empordà, 5 d’octubre de 1961)

Periodista i escriptora.
Llicenciada en ciències de la informació, treballa com a redactora de programes de ràdio i televisió (Catalunya Ràdio, Rac1, Televisió de Catalunya) i col·labora a la premsa (Avui, Punt Diari, Presència, Ara, etc). Després de guanyar el premi Recull per la narració Semblava de vidre (1984), ha publicat els volums de narracions Arriben els ocells de nit (1985), Ramblejar (1992), i les novel·les El centre exacte de la nit (1992), El son dels volcans (1999), L’arbre de Judes (2001), Mira’m als ulls (2004, premi Fiter i Rossell), 39+1 (2005), 39+1+1: Enamorar-se és fàcil, si saps com (2007), Petons de diumenge (2008, premi Prudenci Bertrana), Una família fora de sèrie (2010), Un creuer fora de sèrie (2012), L’estiu que comença (2013, premi Ramon Llull), Un any i mig (2015), Els vells amics (2017), Rellotges de sol (2018), El fibló (2019), Nosaltres, després (2021) i L’alegria de viure (2021). També és autora del reportatge Àngel Casas Show: anecdotari secret (1983), de les reflexions El gust de ser mare (2004) i de la novel·la juvenil Bàsquet, scrabble i tu (2012), escrita conjuntament amb el seu fill Ferran Muñoz.

Font principal: Enciclopèdia Catalana. Revisió i actualització: TRACES, maig de 2023

Narrativa

Arriben els ocells de nit  (Pòrtic, 1985)
Ramblejar (amb Sílvia Mateu i Mercè Alcocer. Tibidabo, 1992)
Semblava de vidre (Pòrtic, 1992)

Novel·la i prosa

El centre exacte de la nit. (Tres i Quatre, 1992)
El son dels volcans (Columna, 1999)
L’arbre de Judes (Columna, 2001)
Mira’m als ulls (Columna, 2004)
39+1 (Columna, 2005)
39+1+1: Enamorar-se és fàcil, si saps com (Columna, 2007)
Per molts anys! (Columna, 2007)
No tinguem por (Ara Llibres, 2008)
Petons de diumenge (Columna, 2008)
Un família fora de sèrie (Columna, 2010)
Un creuer fora de sèrie (Columna, 2011)
Básquet, scrabble i tu (Estrella Polar, 2012)
L’estiu que comença (Planeta, 2013)
Un any i mig (Columna, 2015)
Els vells amics (Columna, 2017)
Rellotges de sol (Columna, 2017)
El fibló (Columna, 2019)
Nosaltres, després (Univers, 2021)
L’alegria de viure (Univers, 2022)

SOBRE SÍLVIA SOLER I LA SEVA OBRA

Sílvia Soler i la novel·la
Sílvia Soler i el conte
Entrevistes a Sílvia Soler
Articles de Sílvia Soler al diari Ara
Articles de Sílvia Soler al diari Avui

Literatura: Sílvia Soler i Sebastià Portell (Ments Inquietes, TV3, 28 de juliol de 2022)
Els escriptors Sílvia Soler (1961) i Sebastià Portell (1992) ens permeten espiar les seves rutines creatives i fonts d’inspiració, que van des d’escriure a l’aeroport fins a imaginar la vida dels usuaris del metro. Soler ha escrit la seva última novel·la, la número 14, mentre combatia un càncer i en plena pandèmia mundial: afirma que l’escriptura l’ha salvat. Portell ens relata que des de molt petit s’ha sentit diferent de la resta, que aquest fet ha marcat decisivament la seva obra i que espera que els seus llibres puguin ajudar aquells lectors que també se senten fora de lloc. Dos autors que, malgrat les diferències generacionals, transmeten un amor per la lectura i l’escriptura altament contagiós.

 

Sílvia Soler. Tot el temps del món (TV3, 9 d’abril de 2022)
Sobre el llibre L’alegria de viure, on Sílvia Soler parla de les coses que la fan feliç. Els llibres hi tenen un paper central, i aprofitem per parlar amb ella de lectures, infantils i adultes, del fet de ser escriptora, del que suposa, de la crítica, de nostàlgia i fins i tot de la seva infantesa, quan ja començava a “inventar” històries.

 

Sílvia Soler ens presenta ‘Nosaltres, després’ (Cafè d’idees, RTVE, 6 d’octubre de 2021)
Sota la premissa “quatre amics i un daltabaix que ho canviarà tot”, Sílvia Solerpublica una nova novel·la que parla de l’amor en totes les seves formes. L’exitosa escriptora visita el Cafè d’idees de Gemma Nierga per presentar aquest nou llibre, Nosaltres després, i conversar sobre literatura i la seva trajectòria.

 

Sílvia Soler ens presenta la seva darrera novel·la: “Nosaltres, després” (Més 324, TV3, 29 de setembre de 2021) 

 

‘Nosaltres, després’, la nova obra literària de Sílvia Soler  (Badalona Tres60, Badalona Comunicació, 28 de setembre de 2021)
La badalonina Sílvia Soler ha estat una de les protagonistes de la Setmana del Llibre en català, ja que acaba d’aparèixer el seu darrer llibre ‘Nosaltres, després’, el primer després de la pandèmia i de patir una malaltia greu. En tot cas, la seva nova obra parla en principi de l’amor en totes les seves formes i també en totes les seves fases.

 

Sílvia Soler presenta ‘Nosaltres, després’ (Fet a Mida, La Xarxa, 7 de setembre de 2021)
Sílvia Soler ens parla de la reconciliació a ‘Nosaltres, després’ (Univers), una novel·la que segueix la història de quatre amics. El llibre s’ha posicionat entre els més venuts a la primera setmana de la seva sortida. L’amor, la família, la infantesa… Són temes habituals per a l’escriptora que, en aquesta ocasió, escrit aquest llibre mentre lluitava contra el càncer.

 

Sílvia Soler en presenta el llibre “El fibló” (Més 324, TV3, 2 d’abril de 2019)

 

Sílvia Soler: “Em feia molta por dedicar-me exclusivament a escriure. És impossible guanyar-se la vida només amb els llibres” (Al cotxe. TV3, 11 de febrer de 2019)
Sílvia Soler està a punt de publicar la seva tretzena novel·la “El fibló”. Puja “Al cotxe” a Badalona i l’Eloi la porta a una reunió.
L’escriptora explica que els dies previs a la sortida d’un nou llibre sempre està nerviosa i pateix per la rebuda dels lectors. Diu que li va costar fer el pas de deixar la feina a Catalunya Ràdio després de 18 anys i dedicar-se a la literatura, però admet que està molt contenta d’haver-ho fet. Escriure la fa feliç i reconeix que la mare, professora de literatura i poetessa, va influir molt en aquesta decisió. Parla de la família, dels fills, de la mort dels pares i de les diferents maneres de viure el dol que han tingut els germans. Un viatge interessant, divertit i amb alguna sorpresa inesperada.

 

Àudios de la secció “Amors particulars”, amb Sílvia Soler (Estat de Gràcia, Catalunya Ràdio, 2017-2018)

 

Contra la saturació digital: Jordi Puntí i Sílvia Soler (CCCB. Debats sobre el futur del llibre. 10 de juliol de 2017)

 

Entrevista a Sílvia Soler (Badalona Tres60, Badalona Comunicació, 20 de febrer de 2017)
Ja és a les llibreries “Els vells amics” la darrera novel·la de la Sílvia Soler. Si “Un any i mig”, el seu anterior llibre, la família era el gran eix temàtic, aquí torna la Sílvia Soler de “L’estiu que comença” o fins i tot de “L’arbre de Judes” on és l’amistat l’autèntica protagonista.

 

Font: © Albert Llimós (El 9 Nou)

Sílvia Soler

com a autora a TRACES

Sílvia Soler

com a matèria a TRACES

Totes les cerques guiades